Paula Udondek


 

“Weet je wat, ik geef jou m’n broek.” “Je broek??, je bedoelt toch niet…..”. vraag ik ietwat verbaasd. “Nee gekkie,’ onderbreekt Paula Udondek mij met een brede glimlach:”Ik bedoel m’n broek waar ik de eerste aflevering van ‘Get the Picture’ mee presenteerde,” antwoordt Paula Udondek op mijn vraag om iets af te staan aan voor de veiling t.b.v. Right te Play.

Zo eindigt ons voorgesprek voor het programma Haagse Iconen, bij Paagman op de ‘Fred’.  Het ijs is meteen gebroken.

We beginnen de opnames bij het oude woonhuis van Paula in de Bloemenbuurt. Hier komen direct de eerste herinneringen weer naar boven.

‘Oh ja, kijk, daar moest ik altijd in een stoel zitten als m’n moeder m’n haar ging knippen. Was een hele happening. Ik had een Nederlandse moeder en die kon nooit zo goed overweg met mijn kroeshaar, ik leek namelijk vaak op een verlept buxusplantje.’

Vervolgens gaan we op weg naar Paula’s grootste passie:’ paardrijden.’

We hebben afgesproken dat we samen, te paard vanuit de manege in de Riouwstraat, de overtocht naar de duinen zullen wagen.

Mijn ervaring op de rug van dit edele dier dateert nog uit de tijd dat de Batavieren de Rijn passeerden, dus is het niet zo gek dat ik voor dit programmaonderdeel een flinke dosis kalmeringstabletten heb ingenomen.

Maar voordat ik het zelf in de gaten heb, rij ik, compleet gelaarsd en gecapt, met de schimmel tussen m’n benen naast Paula het duinpad op. In een heerlijk gezapig tempo passeert de carrière van Paula de revue. Van TV West tot aan Knoop in je zakdoek en van theater tot aan ambassadrice van de Nederlandse Hersenstichting.

Tot dat Jopie, mijn schimmel, de geest krijgt en spontaan een flinke draf inzet. Terwijl ik probeer om me met allerlei volstrekt onnatuurlijke en naar epilepsie neigende handelingen  in het zadel te houden, biggelen bij Paula intussen de tranen van de lach over haar wangen.

Weer terug bij de manege krijg ik in de ‘binnenbak’ nog enige nazorg door mijn inmiddels opgelopen trauma te doen verwerken met behulp van een hobbelpaard.

Het aansluitende bezoek aan het Vredespaleis was dan ook een welkome verademing. Een favoriet Haags plekje voor Paula, waar de door Denemarken geschonken fontein Paula doet denken aan het ultieme moment uit haar leven: De onderwaterbevalling van haar zoontje.

Nadat we hebben afgesproken dat de volgende bevalling zal plaats vinden in deze ‘Vredesfontein’,  nemen we afscheid.

En ben ik er trots op om een hele dag te zijn opgetrokken met een lieve kleurrijke Haagse dame, die ik niet gauw zal vergeten:

‘Knoop in m’n zakdoek!!!’

No Comments Yet to “Paula Udondek”

Fred Zuiderwijk is geknipt en geplakt door het Haags Productiebedrijf
Foto's zijn gemaakt door Beeldbazaar.