Vanaf 20 oktober a.s. presenteert Fred bij Omroep West het nieuwe TV programma “Geen Idee”
“Geen Idee!!?” is een wekelijks TV-programma waarin de kijker op een ludieke manier informatie wordt verschaft over een stad in de regio.
De betreffende stad zal bij aanvang van iedere uitzending middels een komische, doch educatieve animatie aan de kijker worden voorgesteld. Vervolgens gaat Fred met een verborgen camera op pad om willekeurige mensen in steden in de regio te overvallen en ze te testen op hun kennis van de betreffende stad.
Zonder introductie stelt hij mensen een vraag. Bij een goed antwoord krijgen die mensen direct een prijs uitgereikt. De vragen en de prijs houden verband met de plaats waar de opnames plaatsvinden.
In het volgende programmaonderdeel worden mensen betrokken in drie ludieke scenes met Fred en een acteur. In elke scene zijn drie vragen verborgen. Voor een goed beantwoordde vraag krijgt de persoon in kwestie een prijs gerelateerd aan de betreffende stad.
Vast onderdeel van het programma is de ‘Regioquiz’, waarin Fred twee willekeurige kandidaten een vraag stelt over de betreffende stad en waarbij de winnaar wederom een aan de stad gerelateerde prijs krijgt uitgereikt.
Aan het eind van elke uitzending is er ruimte voor de kijkersvraag. De kijker zal door deze vraag worden geprikkeld om interactief aan het programma deel te nemen.
De winnaar van de kijkersvraag krijgt een prijzenpakket welke uiteraard verband houdt met de betreffende stad.
Tijdens de verbouwing van station Den Haag CS krijgen Haagse Talenten de unieke mogelijkheid hier een optreden te verzorgen voor een groot publiek. Zo verlevendigen we de bouwplaats en betrekken we de stad Den Haag bij de totstandkoming van de nieuwe OV-terminal! Kijk voor meer info: (zie bijlage).
Vanaf 21 september steunt de stad Den Haag een jaar lang een project van Amref Flying Doctors. Bedrijven, instellingen, sportverenigingen, festivals, ziekenhuizen en scholen zullen zich gaan inzetten voor een project in Zuid-Soedan, waarbij soldaten worden opgeleid tot artsen en een kindervleugel van en ziekenhuis wordt gerenoveerd.
Twee weken geleden heeft Fred zijn handtekening gezet onder een overeenkomst met Endemol, welke Endemol de exclusieve verkooprechten van Trooststraat 55 t/m 2011 verschaft. Er wordt momenteel nog steeds druk onderhandeld met een aantal landelijke omroepen.
Onder de voorlopige werktitel ‘Beatstad on Toeâh’, maakt het grote publiek kennis met Den Haag als Popstad nummer 1 in de jaren ‘50 en ‘60.
Een wervelende combinatie van entertainment en authentieke informatie. Duidelijk zal worden hoe enorm belangrijk Den Haag was en is voor de hedendaagse popmuziek in Nederland en zelfs daar buiten. Maar wat ging er aan vooraf? Wat leefde er onder de jeugd? Het ontstaan van de jeugdcultuur… Hippies Flowerpower en rellen…
Gebaseerd op vele duizenden uren interviews met bands en artiesten uit die tijd is een levend document ontstaan dat op een unieke manier de toeschouwer meeneemt naar die belangrijke tijd. De tijd waarbij muziek niet alleen de levensstijl veranderde maar ook heel Nederland naar Den Haag keek. Leefstijl, uitgaan, de straat bendes, en het nieuws komen voorbij. Unieke videofragmenten en clips, interviews, sfeerbeelden uit privé collecties op een groot videoscherm in een pakkend decor. Van Golden Earrings, Motions, Q65, Shocking Blue en veel meer. Belangrijke gebeurtenissen, hoe is het echt gegaan, wat speelde er zich achter de schermen af… Brommers en brilcream, De Pier, Houtrust Rotonde en Club 192. De top 40, zendpiraten en platencontracten en bovendien de rol van de Indonesische rockbandjes.
Spin in het web muziekhandel Servaas en de rol van de Westlandse tuinders die met hun busjes de bands naar het optreden vervoerde.
De unieke vorm is een combinatie van theatervoorstelling met tentoonstelling. Authentieke merchandise boeken en cd’s. Een beleving met live muziek videofragmenten sfeerbeelden en veel opvallende vertellingen. Muzikaal ondersteund door the Clarks. De band met alle wortelkanalen uit die tijd.
Verhalen en anekdotes worden vertelt door gastheer, Haags Icoon en programmamaker Fred Zuiderwijk. Ondersteund door het Haags Histories Museum, museum Rockart, en talloze bandleden, Haagse nozems en verzamelaars is deze opvallende info-tainment voorstelling in heel Nederland te zien.
‘De toeschouwer is getuige van een indrukwekkend tijdsbeeld…’ (Omroep West)
‘Eindelijk een blik achter de schermen…’ (George Kooijmans, gitarist/zanger Golden Earring)
‘Alsof ik mijn oude muziek express doorblader.. ’ (Jaap Schut, directeur museum Rockart)
Trooststraat 55, de comedy over het wel en wee van een aantal bijzondere figuren bij de Haagse Veegdienst, is 28 maart jl. feestelijk in première gegaan met de vertoning van een pilot en ‘the making of’. De businessclub van het ADO stadion was afgeladen met bekende Hagenaars en sponsoren, van Burgervader tot OhOhCherso’s. Fred Zuiderwijk, producent van de pilot, hoopt de serie te verkopen aan een landelijk zender. “We hebben contacten met RTL en Van den Ende. Omroep West zendt de pilot uit. Maar de serie, die krijgt de lokale omroep nóg niet”, zegt Fred. “Eerst willen we de serie landelijk op de buis krijgen.”
De galapremière, georganiseerd in samenwerking met Omroep West, trok meer bezoekers dan gepland… De rode loper werd gelardeerd met ‘vegers’, de sterrencast arriveerde op vuilniswagens en de prosecco werd geserveerd in kliko’tjes. Er waren optredens van Percossa, Cesar Zuiderwijk, Rinus Gerritsen, Robert Jan Stips, Serge Naberman, Martin van der Starre, Kernkopppen en strijkers en blazers van het Residentieorkest. De schrijvers Ben Wijering en Bart Grimbergen sloegen Fred Zuiderwijk in de orde van de “Gouden Bezem”.
Troostwijk 55 gaat over een post van de gemeentereinigingsdienst in de jaren tachtig. Vanuit de Schilderswijk bestrijden de mannen het vuil in de stad. Het laat zich raden dat er meer ongein wordt uitgehaald, bakkies en iets hartigers worden gekanteld dan dat er geveegd wordt. De pilot is gerealiseerd met bekende Haagse acteurs zoals Peter Tuinman, Casper van Bohemen, Stephan Evenblij, Stephan de Walle, Mike Libanon, Roeland Radier, Burt Rutteman, Anne-Marie Jung en Fred Zuiderwijk. Een speciale gastrol is er voor Henk Bres. De regie is in handen van Willem van der Vet en Marcel de Vré. Door de chemie tussen de acteurs spat de typisch Haagse humor van het scherm af. Authentieke veegwagentjes en maffe jaren tachtig styling, kapsels en outfits geven een beeld van de veegpost zoals dat had kunnen zijn.
Burgemeester
Burgemeester Van Aartsen toonde zich enthousiast over het project van Fred Zuiderwijk. “Fred is een alleskunner. Driehonderd man heeft zich vanavond toch maar weer voor hem in een smoking gehesen! Het is nog maar een pilot, maar ik ben ervan overtuigd dat Fred deze comedy aan de wereld kan verkopen.”
Ervaringsdeskundigen
Trooststraat 55 is gebaseerd op de ervaringen van Ben Wijering en Bart Grimbergen die in hun studententijd regelmatig als straatveger bij de Haagse Gemeentereiniging werkten. Hun ervaringen inspireerden hen tot het schrijven van het scenario voor deze licht absurde situatie-comedy: humoristische verhalen over het wel en wee van de straatvegers in hun karretjes, met directeur Van Der Kwast aan het roer. Helaas bleef het bij een script en haalde het idee de buis niet. Bijna dertig jaar later kreeg “Haags icoon” Fred Zuiderwijk de scripts in het vizier en zocht financiers voor het pilotproject. Nu de pilot af is en de première achter de rug, is het lobbyen bij de omroepen voor Zuiderwijk begonnen.
Welke zender of omroep wil het programma kopen? Den Haag heeft er in ieder geval vertrouwen in, want Haagse programma’s doen het goed, zo blijkt de afgelopen jaren.
Voor meer foto’s van de galapremière, kijk op de website www.trooststraat55.nl .
7 februari, de tweede draaidag in en om de Hannemanstraat, hartje Schilderswijk.
Buitenopnames, dus facilitair altijd lastig.
Met het slaapzand nog in de ogen arriveer ik bij de Hannemanstraat. En jawel, voordat het eerste licht van de lantaarns wordt geëlimineerd staat een ieder weer in de starthouding. Geweldig!!
Binnen afzienbare tijd arriveert er voor kleding en grime een ware VIP-bus van het Haagse bedrijf Pasteur en staan op een geïmproviseerd buffet onder begeleiding van het monotone geluid van een aggregaat koffie, soep en broodjes opgesteld. Catering wordt vandaag verzorgd door Henk Patat, die feitelijk nog Haagser is dan de Haagse toren.
Ondanks een stevige wind blijft het droog. We hebben mazzel en de dag verloopt met de nodige dosis humor wederom op rolletjes. We maken ons op voor de laatste draaidag: het koffiehuis.
14 februari, de laatste dag: ‘Het koffiehuis’.
Gisteren is het koffiehuis omgetoverd tot ‘Koffiehuis Frenkie’. En geloof me, Frank ‘blue eyes’ Sinatra himself zal terstond reïncarneren bij het zien van deze lofzang aan foto’s en borstbeelden.
Alhoewel het interieur er fantastisch uitzag bleek het koffiehuis tijdens de opnames net ietwat te krap. Ik heb tenminste nog nooit een opnameleider en regisseur in de meest a-symetrische houdingen zien werken.
Een aantal van onze sponsoren neemt deze dag een kijkje achter de schermen en zien dat de ‘pegels’ goed zijn besteed.
Voordat ik het weet klinkt: ‘It’s a wrap!!’
We sluiten drie fantastische dagen met fantastische mensen af bij ADO, waar we ons storten op een Indisch buffet. Kroepoekie hier, sateetje daar, biertjuh, wijntjuh, nog ff gezellig lullen en het zit erop, maar wel met de afspraak dat we elkander treffen op 28 maart, waar wij dit Haagse pareltje wereldkundig gaan maken.
Trouwens….., met het verloop van de productie tot nu toe en de inmiddels serieuze belangstelling vanuit Hilversum kan ik me niet voorstellen dat het daarbij blijft.
Ik heb dan ook de stille hoop dat we elkander nog tot vervelends toe zullen zien.
DANK!!!!!
Vanaf november 2010 gaat Fred bij omroep West op pad om een aantal internationale instellingen te bezoeken en ze op een luchtige, edoch informatieve wijze nader voor te stellen aan de Haagse burger.
De pilotuitzending, die op 5 september is uitgezonden en waarin Fred samen met burgermeester van Aartsen het Vredespaleis, het Joegoslaviëtribunaal en het Euroopees Octrooibureau bezocht, bleek dermate succesvol dat thans is besloten een 6- delige vervolg serie te realiseren.
In de koker voor volgend jaar zitten nog een serie Culturele Iconen, een serie over het vrijwillgerswerk en een serie Regio Iconen.
En………, jawel, het theater kriebelt en kriebelt zodanig dat de jeuk inmiddels ongekende vormen heeft aangenomen. Daarom heb ik in plaats van een tube uierzalf toch maar besloten om weer te gaan schrijven voor m’n derde soloprogramma met de voorlopige titel: ‘Van kleins af an’
Verder heb ik het onwijs druk met losse presentaties, Het Rondje Den Haag, heb ik literair bijgedragen aan het pareltje ‘Haagse humor bestaat niet’ welke reeds in deschappen van de boekhandel te vinden is en het boekwerk ‘Puur Gelul’, welke binnenkort verschijnt.
Door
Bart Grimbergen en Ben Wijering
INLEIDING:
‘TROOSTSTRAAT VIJFENVIJFTIG’ is een comedy, voorzien van een hoge grapsnelheid, gekoppeld aan “het Haagse”.
‘TROOSTSTRAAT VIJFENVIJFTIG’ is het verhaal van een kleine, onbeduidende post van de Gemeentereiniging in Den Haag en speelt zich af in de beginjaren tachtig. De post is een wereldje op zich en gelegen in een denkbeeldige, ietwat mistroostige wijk: de moderne Schilderswijk. Direct aan deze wijk grenst een sjieke buurt.
Vanuit de Trooststraat, waar van der Kwast zijn scepter zwaait, vertrekken de veegkarretjes ’s morgens om 08.00 uur naar de verschillende straten die geveegd moeten worden. Vlak voor 15.00 uur gaan ze, afgeladen met vuil, naar de vuilverbranding aan de Gaslaan, waar tevens het hoofdkantoor van de Gemeentereiniging is gevestigd.
Om 16.15 uur is de werkdag ten einde.
Tussendoor keren de mannen regelmatig terug naar de Trooststraat voor koffie- en lunchpauzes, als ze tenminste niet in het vaste koffiehuis ‘Frenkie’ van ome Leen zitten.
De meeste werknemers bedienen zich van sappig Haags en hebben een gezonde afkeer van werken. De vegers, die werken met een vaste partner, kennen elkaar van haver tot gort. De duo’s zijn veelal elkanders komische tegenpolen (bijv. de uitgekookte Harry Zuiderwijk met zijn naïeve aangever Roel van der Rijst).
Opzichter de Gier wordt door de mannen gezien als de vijand en soms ook echt gevreesd.
Ondanks de vele pit-stops in koffiehuis ‘Frenkie’, worden de straten toch nog redelijk schoongemaakt.
LOCATIES:
KANTINE
De kantine is eenvoudig ingericht. Er staan een paar formica tafeltjes met stoelen er omheen. Aan de muur naast het raam hangen een paar posters voor personeelswerving bij de Gemeentereiniging. Een poster met daarop een grote bezem en daaronder in grote letters “DIE BEZEM PAST ONS ALLEMAAL” en een poster met de tekst “WORDT SCHOONHEIDS-SPECIALIST/E BIJ DE GEMEENTEREINIGING”.
In de hoek van de kantine staat een klein buffet; dit is het terrein van kantinebeheerder Rinus Ratelband. Op het buffet staat een grote koffieketel. Naast koffie verkoopt Rinus ook gevulde koeken, Marsen, enz..
De kantine is door een glazen wand gescheiden van de garage. Rechts bij de deur zit het kantoor van Van der Kwast.
KANTOOR VAN DER KWAST
De kamer van Henri van der Kwast heeft veel weg van een legerhoofdkwartier.
Er hangen 4 klokken die de plaatselijke tijd aangeven in New York, Moskou, Tokio en de Schilderswijk. In de wapenkast achter het bureau van Van der Kwast staan 4 bezems naast elkaar aan een ketting. Op het bureau staan twee bakjes; ‘IN’en ‘UIT’.
Bakje ‘IN’ zit altijd barstens vol, bakje ‘UIT’ is leeg. Voorop het bureau staat een naamkaartje met daarop “Van der Kwast”, met aan weerszijden twee sterren.
Er ligt een handgranaat als paperweight. Aan de wand hangt een oude stafkaart van de Schilderswijk, waarin een aantal vlaggetjes zijn geprikt. Aan de muur hangt een wandtegel met de lijfspreuk van Van der Kwast ‘Veni, Vidi, Veegi’.
In zijn kamer staat ook nog een oude pick-up, waarop Van der Kwast regelmatig ‘Ouverture 1812’ draait.
GARAGE
In de garage staan een aantal parkeervakken aangegeven, waarin de veegkarretjes worden geparkeerd worden. Al naar gelang er vegers aanwezig zijn staan er veegkarretjes in de garage. Er staat voortdurend een gedeeltelijk gedemonteerd veegkarretje. In de hoek van de garage ligt een aantal rijstebezems (takken) zonder steel. Verder staan er een aantal accu’s, een paar oude fauteuils (van het grof vuil) en een oud tafeltje met daarop wat tijdschriften. Aan de wand hangt wat gereedschap en verder wat vergeelde foto’s.
KOFFIEHUIS ‘FRENKIE’
Koffiehuis ‘Frenkie’ is volgeplakt met platen en foto’s van Frank Sinatra.
Muziek van Sinatra klinkt voortdurend op de achtergrond.
Het is een klein koffiehuis, annex snackbar. Er is een buffet met een aantal krukken en een paar tafeltjes met bankjes.
CAST:
Peter Tuinman – Stefan de Walle – Stephan Evenblij – Roeland Radier – Burt Rutteman – Mike Libanon – Casper van Bohemen – Frans de Leef – Bas Muis – Anne Marie Jung – Fred Zuiderwijk
CREW:
Licht: | Koos Westhoff |
Geluid: | Ton Spruit, Cees v.d. Knaap |
Camera: | Willem Nagtglas, Joris Hentenaar |
Opnameleiding: | Erwin Henkels |
Grime: | Bobby Renooy |
Kleding: | Els Schut, Kiki Stegweg |
Edit: | Sander Eliasberg |
Vormgeving: | Marc Bos |
Muziek: | Tonny Eijk |
Productie: | Marlies van Roijen, Helga Meijer, Robert Dokter |
Art direction/Setdressing: | Lorien Mouyal |
Regie: | Willem van der Vet en Marcel de Vré |
Making Off: | Arbel Eshet |
Producent: | Fred Zuiderwijk Produkties |
© Fred Zuiderwijk Produkties 2010